Door Lisanne

November 19, 2024

Wooncooperatie de Bonte Hulst is een droom die uitkomt

Bij wooncoöperatie de Bonte Hulst staat de gemeenschap centraal.

Ken je het gevoel dat er iets mist, maar je pas begrijpt wat zodra je het vindt? Voor Floor (29 jaar) viel er een kwartje toen ze hoorde over wooncoöperaties. Daarvoor vroeg ze zich af; hoe kan het dat ik mij soms eenzaam of ongeworteld voel, terwijl ik veel vrienden heb en in een stad vol mensen woon? 

Een vaste plek en gemeenschap

“Toen ik hoorde over wooncoöperaties dacht ik: dit is slim.” Een wooncoöperatie is een gemeenschap van mensen, waarmee je een vast thuis bouwt wat je helemaal eigen kunt maken. En precies dat was wat ze miste. 

De laatste elf jaar woonde Floor in tijdelijke woonruimtes en verhuisde ze zeven keer. Dat brengt veel onrust. “Ik had nooit het gevoel ergens te kunnen aarden of iets op te kunnen bouwen.” Het is moeilijk je te binden aan een plek, buurt en buren, als je weet dat je toch weer weg moet. 

Ze sloot zich aan bij wooncoöperatie De Bonte Hulst. “Als ik het met mensen over De Bonte Hulst heb, zeggen ze: ‘wow, zo’n plek zoek ik ook’. Wooncoöperaties bieden een vorm van gemeenschap die mensen in de stad nu vaak missen.” 

Wooncoöperatie de Bonte Hulst

 Het initiatief is ontstaan vanuit een groep jonge Amsterdammers en ondertussen uitgegroeid tot een diverse en multigenerationele groep mensen. Samen vormen ze een vereniging die een gebouw voor 35 huishoudens ontwerpt en gaat bouwen in Amsterdam Noord, in de wijk Buiksloterham. 

De vereniging wordt eigenaar van het hele gebouw en de toekomstige bewoners huren hun woning van de vereniging. Doordat de huurders als groep dus eigen huisbaas zijn, is er geen winstmotief en bouwen ze echt huizen voor mensen. 

De woningen worden middenhuur. Daarbinnen doet de vereniging alles om het zo betaalbaar mogelijk te houden. Zo wordt het gebouw ontworpen vanuit het ‘passiefhuis’ principe, dat houdt in dat het binnenklimaat zowel in de winter als in de zomer goed is, zonder te moeten koelen of verwarmen. En de energie wordt goedkoop geregeld via een coöperatieve constructie. Naast betaalbaarheid staan voor de Bonte Hulst waarden als gemeenschap, welzijn en duurzaamheid centraal. 

Op maat gemaakt

“Het is heel vet om mee te denken: hoe ziet jouw ideale huis en leefomgeving eruit? Dat is een droom die uitkomt,” vertelt Floor. De Bonte Hulst bestaat uit een diverse groep mensen, qua leeftijd, culturele achtergrond én neurodiversiteit. Die diversiteit wordt meegenomen in het ontwerp.

“Ikzelf heb bijvoorbeeld ADHD. Ik woon nu in een studio, maar als ADHD-er is dat eigenlijk niet fijn. Er is geen afbakening waar je keuken begint of je slaapkamer eindigt.” Voor Floor geeft dat chaos, terwijl ze juist thuis tot rust wil kunnen komen.“Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk om een aparte slaapkamer te hebben.” En dat komt terug in het ontwerp; alle woningen hebben tenminste één aparte slaapkamer.

Daarnaast kiest de groep voor een prikkelarm gebouw met veel lichtinval. Ook is er alle ruimte om samen te komen én je terug te trekken. Als je de behoefte hebt aan mensen om je heen, dan kun je altijd terecht in een van de gemeenschappelijke ruimtes. Maar als je liever even alleen wilt zijn, dan kan dat ook. “We zijn geen woongroep waar je verplicht drie keer in de week samen moet eten.”

Zoals de naam al doet vermoeden is ook ruimte voor groen en duurzaamheid belangrijk voor de Bonte Hulst. Zo worden er voor de bouw biobased materialen gebruikt en komt er bijvoorbeeld een grote gezamenlijke tuin

Uitdagingen als mooie momenten

Nog voordat het gebouw er staat, is de Bonte Hulst een hechte groep geworden. Je bouwt namelijk niet alleen woningen, je bouwt ook samen een gemeenschap. 

“Werken aan zo'n groot project is leuk, maar brengt ook uitdagingen met zich mee.” Het vinden van de juiste financierders is bijvoorbeeld een hele kluif, zoals bij veel wooncoöperaties uit Amsterdam. Naast het zoeken naar grote investeerders voor het project, gaat de Bonte Hulst binnenkort ook beginnen met crowdlending.   

“Eigenlijk zijn de grootste uitdagingen ook de mooiste momenten geweest, omdat we er uit zijn gekomen als groep. Dan voel je het gemeenschapsgevoel het sterkst.”

De Bonte Hulst wil in 2026 het gebouw hebben staan. Ze zoeken nog extra leden en financiële ondersteuning. Volg De Bonte Hulst op CrowdBuilding, Instagram en Linkedin om op de hoogte te blijven.

Tips van de Bonte Hulst voor startende wooncoöperaties:

  • Zorg voor een goed besluitvormingsproces
  • Weet wie en wat je zoekt qua leden en bestuur
  • Zorg voor een hechte gemeenschap 
  • Zoek andere groepen - ook ons - op voor kennis en tips 
  • Gewoon beginnen en doen!