Met een Tiny House van biobased materialen wonen in de natuur.
Bijna is het zo ver en kan Renske Holwerda haar tiny house van 28m2 plaatsen in de Friese gemeente Opsterland. 28m2 is niet groot, maar juist dat laat voor Renske alle ruimte om duurzaam te leven. “Hoe kleiner het huisje is, hoe meer het een bewuste keuze moet zijn.”
Renske wil bewust omgaan met haar leefomgeving en de aarde. Dat betekent voor haar een minimale voetafdruk achterlaten en andere mensen inspireren tot stapjes daartoe. “Niet iedereen hoeft in een tiny house te wonen, maar je kunt bijvoorbeeld wel enthousiast worden van de biodiverse tuin of de ecologische bouw van een tiny house en daar stukjes van toepassen in je leven.”
Haar eigen tiny house is volledig biobased gebouwd; daarbij wordt de natuur als uitgangspunt genomen en wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen.
“Niet iedereen hoeft in een tiny house te wonen, maar je kunt bijvoorbeeld wel enthousiast worden van de biodiverse tuin of de ecologische bouw van een tiny house en daar stukjes van toepassen in je leven.”
Het is dus niet gek dat ‘duurzaamheid’ en ‘inspireren’ twee van de kernwaarden zijn van Renske’s project TinySinneblom. De derde pijler is ‘sociaal’; goed contact met je buren en elkaar helpen is een belangrijke drijfveer.
Vanuit deze waarden is Renske op zoek gegaan naar gelijkgestemden om het Tiny House project van de grond te krijgen. Ze vond snel geïnteresseerden, maar het duurde langer om tot de juiste match te komen.
“Met de eerste groep hadden we niet goed genoeg gepraat over wat we willen en wat dat betekent. Toen we dat wel deden, merkten we dat we toch niet zo goed bij elkaar pasten.”
Daarna is er in het selectieproces meer aandacht gekomen voor ieders motivatie, bijdrage aan de groep en budget, “waardoor we een groep van gelijkgestemden hebben gevonden.”
Renske benadrukt dat het samenstellen van de groep en het zorgen dat iedereen zich thuis voelt tijd en aandacht kost. Er zijn nu vier huishoudens aangesloten en er is nog plek voor drie extra.
Renske vond de perfecte locatie voor het project op een vrije kavel in Gorredijk, in Friesland. Ze heeft het geluk dat de betrokken gemeente een duurzame gemeente wil zijn. Hun hoge duurzaamheidsambities sluiten goed aan bij die van TinySinneblom, waardoor ze steun krijgt. Startende projecten raadt ze aan om de woonvisies van gemeenten te bestuderen en aansluiting te zoeken in gedeelde doelen.
Toch blijft ook met een locatie en een welwillende gemeente de onbekendheid met deze woonvorm een obstakel. “Elke gemeente wil een eigen pilot met tiny houses, waardoor de grond maar tijdelijk wordt vrijgegeven. Wij mogen in eerste instantie de grond voor tien jaar pachten. Na de eerste drie jaar wordt er geëvalueerd of het na tien jaar permanent kan worden.”
Dit zorgt niet alleen voor een mate van woononzekerheid, het levert ook financieringsuitdagingen op. Renske hoopt daarom dat er wordt overgegaan van pilots naar permanente plekken voor tiny houses. “Er zijn landelijk al zoveel geslaagde projecten, waarom zou het in jouw gemeente anders zijn?”
Door de tijdelijkheid van de locaties kunnen banken terughoudend zijn met het verstrekken van hypotheken. Daarbij had Renske de extra uitdaging dat de grond nog geen woon-, maar een agrarische bestemming had. Het is bij Renske’s project daarom niet gelukt om hypotheken voor tien jaar te krijgen. “Al hoorde ik later van een ander project waarbij dat wel is gelukt. Kijk dus altijd goed wat anderen doen en hoe zij dat aanpakken.”
Als je geen hypotheek kunt krijgen, dan moet je eigen vermogen hebben om een tiny house te bekostigen. “Dat maakt het ontoegankelijk voor mensen die dat niet hebben.”
Naast de kosten van je huisje ben je ook geld kwijt aan de pacht van de grond, gemeenschappelijke kosten en je standaard maandelijkse verbruikskosten. Al valt dat laatste dankzij de hoge duurzaamheid en de kleine oppervlakte laag uit.
Om tiny houses toegankelijker te maken zou het helpen als het proces eenvoudiger wordt en banken flexibeler zijn met het financieren van tijdelijke projecten en met gezamenlijke leningen, zodat je bijvoorbeeld ook als collectief grond kunt kopen.
Vooralsnog moet je, naast spaargeld, beschikken over een goede dosis ondernemingszin en doorzettingsvermogen. “Een tiny house moet echt een bewuste keuze zijn.” Voor wie het absoluut niet geschikt is? “Voor mensen met veel spullen, haha.”
Volg TinySinneblom op CrowdBuilding om op de hoogte te blijven en neem (snel!) contact op via de memberpagina als je interesse hebt om onderdeel van het project te worden.
Ben jij zelf bezig met het starten van een tiny house initiatief en wil je meer informatie? Op zaterdag 24 augustus organiseren Renske Holwerda en Marjolein in het Klein een bijeenkomst voor initiatiefgroepen, aanmelden kan hier.